Pagina's

zaterdag 11 januari 2014

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Carol van Eert


Beste mensen, 

Wat ben ik blij dat u hier vanavond allemaal bent. Ik heet u dan ook graag van harte welkom op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van het bestuur van de gemeente Beuningen. Wat anders dan u gewend bent, hebben wij u niet persoonlijk ontvangen met de beste wensen voor 2014, maar dat maken we in de loop van de avond nog goed. Ook de reden daarvan zal ik zo vertellen. 

Ik ben verheugd u allemaal hier te mogen ontmoeten. Terugkijkend naar een jaar geleden, toen waren we bijeen tijdens de 5 editie van BeuningenOnIce. Een geweldig evenement, waarvan we allemaal hoopten dat het ook nu weer georganiseerd had kunnen worden. Waar het zeker niet aan gelegen heeft, is aan de mensen die zich voor die organisatie hebben ingezet. Maar zoals met zovele zaken die last hebben van de huidige economische situatie, is het ook hiervoor nu even pas op de plaats. 

Zoals gezegd hebben vele mensen in 2013 ondervonden wat het betekent wanneer de economie niet meer automatisch lijkt te groeien. En ondanks dat we allemaal al jaren wisten hoe de vlag erbij hing, hebben met name in 2013 veel mensen hier onder geleden, zowel zakelijk als privé. Nu zijn er veel mensen die voorspellen dat het in 2014 langzaamaan beter zal gaan. Ik wil me graag aansluiten bij enig optimisme, dat ligt ook in mijn aard. Maar tegelijkertijd houd ik er ook rekening mee dat we misschien wel voorgoed afscheid hebben genomen van die onophoudende welvaartsgroei. We moeten er serieus rekening mee houden dat het niet meer wordt zoals in de periode voor 2008. 

Maar betekent dat nu dat we geen betere tijden tegemoet gaan? Geenzins wat mij betreft. 

Bij een nieuwjaarstoespraak is het te doen gebruikelijk ook altijd even terug te kijken naar het afgelopen jaar. Het jaar 2013 was voor ons als gemeentebestuur het Jaar van de Verbinding. Letterlijk is die verbinding tot tweemaal toe gelegd in de vorm van twee nieuwe Waalverbindingen. Eind maart mocht ik de laatste ligger plaatsen van de Tacitusbrug, waarmee de voormalige brug bij Ewijk in capaciteit verdubbelde. Althans, dat gaat gebeuren wanneer de oude, stalen brug helemaal is opgeknapt. Voor de directe woonomgeving van de A50 is het oplossen van de vele files hier van groot belang voor de leefbaarheid. Exact 10 jaar nadat er binnen de regio was besloten tot de realisatie van twee nieuwe bruggen, is naast de Tacitusbrug ook De Oversteek geopend. Dus twee bruggen erbij in 2013, evenveel in één jaar als er tussen 1936 en 1976 in de vorige eeuw zijn gebouwd. En tel daarbij op de prachtige invulling van de beide veerstoepen in Beuningen en Slijk-Ewijk. De verbindingen over de Waal zijn substantieel versterkt. 

Via ons programma De Gemeente & U in gesprek heeft ons college veel informatie bij de inwoners opgehaald afgelopen jaar. En in dat kader ben ik verheugd dat ik nog steeds minimaal 2-wekelijks ergens op de koffie word uitgenodigd voor een goed gesprek. 

Buitengewoon trots was ik op het feit dat onze inwoners de afgelopen maanden in zeer grote getale zich hebben aangemeld voor Burgernet. Van 1.000 deelnemers, zijn we na de intensieve acties in 2013 inmiddels gestegen naar ruim 4.200 deelnemende burgers; dat is bijna 17% van al onze inwoners. Allemaal mensen die samen met politie en hulpdiensten willen uitkijken bij ongewenste situaties. Met name in het terugdringen van het aantal woninginbraken, in 2013 helaas weer hetzelfde hoge aantal als het jaar ervoor, hebben we deze extra ogen en oren hard nodig. 

Maar er was uiteraard meer in 2013. Denk aan de opening van de Jan Linders Supermarkt in Ewijk. Een lang verwachte wens van vele inwoners aldaar. Of de opening van de groen gas en composteringsinstallatie bij de ARN. Een fantastisch bedrijf dat zich meer en meer ontwikkelt van een afvalverwerker naar een duurzame bouwstoffen en energieleverancier. 

Of die 200 leerlingen van onze basisscholen die een portret hebben gemaakt van onze nieuwe Koning. We hebben er een prachtige tentoonstelling aan gewijd in het gemeentehuis. Of de start van de planontwikkeling van De Kloosterhof in Weurt en De Hutgraaf in Beuningen. Ons bestuur hoopt daar in 2014 met volle kracht mee door te gaan. 

En dan tenslotte de komst van ‘Down The Rabbit Hole’, het kleine zusje van Lowlands. Een drie daags popevenement dat eind juni 2014 voor drie dagen de tenten opslaat op De Groene Heuvels in Ewijk. Door velen binnen de gemeente is er hard aan gewerkt om dat mogelijk te maken. 

Dames en heren, dit is slechts een greep uit datgene dat ons afgelopen jaar heeft bezig gehouden. Zonder uitputtend te hebben kunnen zijn, kijk ik nu graag verder over de drempel van 2014 naar het komend jaar. 

Vorig jaar vanaf deze plek heb ik, als gezegd, opgeroepen tot het Jaar van de Verbinding. Juist omdat vertrouwde waarden verdwijnen en we in een tijd van nieuwe uitgangspunten komen, is het van het grootste belang dat er nieuwe verbanden worden gelegd, er nieuwe samenwerking tot stand komt, mensen met nieuwe ideeën over de samenleving opstaan en dat we daar vooral niet bang voor zijn of voorzichtig mee hoeven om te gaan. Uitgerekend op het schaalniveau van onze gemeente, krijgen we meer taken en verantwoordelijkheden op het gebied van werk & inkomen en de zorg met in het bijzonder de jeugdzorg. Zonder dat we nu al precies weten hoe en in welke vorm, zullen we voor 1 januari 2015 zover moeten zijn. Maar laten we dat als een uitdaging beschouwen en samen aan de slag gaan. Die zogenaamde participatiemaatschappij die als visie door ons kabinet wordt voorgestaan, die hebben we hier in Beuningen allang. Zonder daar dure of ingewikkelde namen aan te koppelen, werken wij al als partners samen. Met ruim 5.000 vrijwilligers in onze gemeente, brengen we die samenleving zelf in de praktijk. En ik heb er alle vertrouwen in dat we gezamenlijk in staat zijn ons welzijn in onze dorpen en wijken goed, zo niet beter, te organiseren. 

Het programma waarmee we onze medewerkers van de gemeente Beuningen nu voorbereiden op onze nieuwe rol heet dan ook niet voor niets ‘Beuningen Maken We Samen’. We borduren voort op de ingeslagen weg van de maatschappelijke verbinding. Graag voeg ik daar vandaag een nieuw aspect aan toe. Om allemaal onze rol zo goed mogelijk te kunnen spelen, moeten we meer dan ooit op zoek naar onze eigen talenten. Om die vervolgens maximaal in te zetten. Over talenten beschikken we allemaal, maar nog niet bij iedereen zijn die al helemaal ontdekt en/of ontwikkeld. En pas wanneer je je talent ontwikkelt, zul je er zelf, maar ook de samenleving, optimaal van kunnen profiteren. 

Talenten van mensen zijn soms nog wat verborgen, soms slechts deels ontwikkeld en soms onderschat. Het is nu de tijd die talenten bij jezelf en anderen te ontdekken en te ontwikkelen tot vaardigheden. Vaardigheden om een rol te spelen in de nieuwe samenleving. Een nieuwe samenleving waarin in 2014 weer stappen gezet gaan worden. Of je nu van de overheid bent, in het bedrijfsleven werkt, onderwijs geeft of krijgt, of ergens als vrijwilliger aan bijdraagt, allemaal moeten we onze talenten verder inzetten. Om zo samen tot de beste resultaten te komen. 

En om iedereen daarbij tot inspiratie te dienen, treden vanavond allerlei nieuwe talenten uit onze eigen gemeente voor u op. Ze verzorgen in dit gedeelte van het Molenhuis een permanent optreden. Hiernaast kunnen we elkaar de beste wensen doen toekomen. De leden van het college zullen zich daar onder u mengen. 

Maar heb ook aandacht voor de muziek en dans. Het zijn jonge mensen die hun talent durven te laten zien. Mogen ze een voorbeeld voor ons allen zijn. De vloer is aan hen, ontvang ze zo dadelijk met een hartelijk applaus. Maar eerst geef ik het woord aan Jolanda Roghmans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten