Pagina's

maandag 30 juni 2014

Ophef over cameragebruik bij opsporing uitkeringsfraude


In Beuningen is ophef ontstaan door de inzet van observatiecamera's om uitkeringsfraude op te sporen. Vorige week werd duidelijk dat fraudeonderzoekers van het IBO sinds 2013 observatiecamera’s in de openbare ruimten plaatsen om fraude met uitkeringen te kunnen aantonen. Het gebruik is bewust stilgehouden voor bewoners, de media en de gemeenteraad. 

Dat de camera’s al driekwart jaar worden gebruikt is onlangs naar buiten gebracht door een oud-wethouder van Wijchen. Volgens Hendriks hebben de zes wethouders van de gemeenten die samenwerken in het IBO, gezamenlijk besloten om de media en de gemeenteraden niet in te lichten. “Zelf was ik daar als enige trouwens wel voorstander van”, zegt Hendriks in een interview tegen Webtv. Camera’s zijn naar mening van Hendriks een goed middel om snel fraude te ontdekken. “Vroeger stond er een rechercheur in de straat die alles zag wat er gebeurde. Een observatiecamera registreert alleen wat er bij de voordeur gebeurt”, aldus de wethouder. 

De gemeenteraad heeft met de burgemeester afgesproken dat men wordt geïnformeerd als er camera’s worden ingezet. Hendriks stelt dat dit alleen geldt voor cameratoezicht op de openbare weg en niet voor cameragebruik bij opsporing. Diverse raadsleden gaan in de komende gemeenteraad vragen stellen over het cameragebruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten