Pagina's

donderdag 21 november 2013

Beuningen zegt nee tegen schaliegas


De Beuningse gemeenteraad heeft zich uitgesproken tegen proefboringen naar schaliegas en steenkoolgas. De gemeenteraad heeft hiervoor dinsdag een motie aangenomen. In de motie die door alle aanwezige raadsleden is ondertekend staat dat het college van B&W met alle middelen moet proberen te voorkomen dat er proefboringen komen naar schalie- en steenkoolgas. 

Eerder dit jaar hebben al ruim honderd gemeenten aangegeven tegen de gaswinning te zijn nadat minister Kamp in september heeft aangekondigd de weg vrij te willen maken voor schaliegaswinning in een concessiegebied, waar ook de gemeente Beuningen deel van uitmaakt. 

Schaliegas is aardgas dat zit opgesloten in schaliegesteente zeer diep in de grond. Doordat het gas in de poriën van het gesteente zit, is het niet gemakkelijk om het uit de bodem te winnen. Om het gas vrij te laten komen uit het gesteente worden technieken als horizontaal boren en het onder hoge druk injecteren van water vermengd met zand en chemicaliën in de aardlaag gebruikt . Door deze methode van gaswinning kunnen aardbevingen ontstaan en het risico op besmetting van drinkwaterlagen met aardgas en chemicaliën is niet uit te sluiten. 


Gerelateerd(e) bericht(en)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten