Pagina's

maandag 16 september 2013

Beuningen moet standpunt innemen schaliegas


Stichting Schaliegasvrij Nederland en Milieudefensie heeft de gemeenteraad van Beuningen opgeroepen om een duidelijk standpunt in te nemen over schaliegaswinning en Beuningen schaliegasvrij te verklaren. Volgens de organisaties bevindt er in de grond van de gemeente schaliegas. 

Afgelopen week heeft minister Kamp aangekondigd de weg vrij te willen maken voor schaliegaswinning in Nederland. Milieudefensie en Stichting Schaliegasvrij Nederland vinden dit een onverstandig besluit omdat risico's van schaliegasboringen groot zijn. 

Schaliegas is aardgas dat zit opgesloten in schaliegesteente zeer diep in de grond. Doordat het gas in de poriën van het gesteente zit, is het niet gemakkelijk om het uit de bodem te winnen. Om het gas vrij te laten komen uit het gesteente worden technieken als horizontaal boren en het onder hoge druk injecteren van water vermengd met zand en chemicaliën in de aardlaag gebruikt . Door deze methode van gaswinning kunnen aardbevingen ontstaan en het risico op besmetting van drinkwaterlagen met aardgas en chemicaliën is niet uit te sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten